gallery/communication

Unieke benadering van unieke problemenUnieke benadering van unieke problemen

Gezondheidscoach helpt bij balans lichaam en geest

 

 

Gezondheidscoaches zijn specialisten die mensen begeleiden naar een optimale balans tussen een gezonde geest en een vitaal lichaam. Tegenwoordig is er meer dan ooit vraag naar gezondheidscoaches. Dat is misschien niet zo vreemd, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt maar liefst 75% van alle welvaartziekten veroorzaakt door onze levensstijl. Een gezondheidscoach kan dus helpen om deze ziekten te voorkomen en onze gezondheid te behouden. Maar hoe doet een gezondheidscoach dat precies en wanneer kun je bij een gezondheidscoach terecht?

Gezondheidscoach: voor lichaam én geest

Een gezondheidscoach helpt mensen dus bij hun gezondheid. Nu is gezondheid echter een ietwat vaag begrip. Iedereen heeft namelijk een ander idee bij ‘je gezond voelen’. De Wereldgezondheidsorganisatie omschrijft het als volgt: ‘gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.’ Kortom, of je je gezond voelt of niet, hangt niet alleen af van het lichaam, maar ook van andere factoren. Iemand met een chronische ziekte kan zich dus gezonder voelen dan iemand met lichte hoofdpijn. Dat is ook de reden waarom een gezondheidscoach zich meestal op zowel het lichaam als op de geest richt. Een gezondheidscoach helpt mensen hier een balans tussen te vinden, zodat ze zich fitter en vitaler gaan voelen. Dat dat steeds belangrijker wordt, blijkt wel uit bovenstaande cijfers. Daarom is er ook steeds meer vraag naar gezondheidscoaches.

Gezondheidscoach helpt bij verschillende klachten

Een gezondheidscoach kan bij heel verschillende klachten helpen. Bij zogenaamde welvaartsziekten en -klachten als stress, overspannenheid en een burn-out bijvoorbeeld. Maar ook bij vage klachten die maar niet overgaan, een algeheel gevoel van onbehagen of klachten waarvoor geen directe fysieke oorzaak wordt gevonden, zoals rugpijn, pijn in de nek of schouders, vermoeidheid, oorsuizen en allergische reacties. Gezondheidscoaches gaan ervan uit dat zaken als een te hoge werkdruk, te veel sociale verplichtingen, bewerkt voedsel en een vervuilde lucht vaak oorzaken zijn van lichamelijke problemen, evenals (onbewuste) diepgewortelde patronen, overtuigingen en gevoelens. Je kunt dus zelf een grote invloed uitoefenen op je gezondheid. Een gezondheidscoach helpt je daarom weer de regie te nemen over je eigen gezondheidsproces.

Verschillende ‘soorten’ gezondheidscoaches

Hoe een gezondheidscoach dat doet? Op verschillende manieren. Er zijn bijvoorbeeld gezondheidscoaches die zich vooral richten op het mentale welzijn van mensen, de zogenaamde Mental Coaches. Deze coaches maken gebruik van technieken die het beste in mensen naar bovenhaalt, zodat ze psychische blokkades, uitstelgedrag en mentale onrust verminderen en zich daardoor vitaler gaan voelen. Andere gezondheidscoaches bieden een combinatie van lichaamsgerichte en natuurgeneeskundige therapieën aan, zoals Consulenten Natuurlijke Gezondheid. Weer anderen houden zich met name bezig met stressmanagement, de Stresscounselors, of met voeding, zoals de Natuurvoedingsadviseurs, Detox Coaches en de Trainer Hormoonfactor. Hoewel deze coaches allemaal een ander gebied als uitgangspunt nemen, hebben ze een ding met elkaar gemeen: ze helpen mensen bij een nieuw evenwicht tussen lichaam en geest.

Vitaliteitscoach: de allround gezondheidscoach

Er zijn ook gezondheidscoaches die verschillende methoden gebruiken. De Vitaliteitscoach bijvoorbeeld. Hij of zij begeleidt, net als andere gezondheidscoaches, mensen naar een optimale balans tussen een gezonde geest en een vitaal lichaam. De Vitaliteitscoach combineert daarbij echter verschillende gebieden. Zo kijkt deze gezondheidscoach net als Mental Coach naar het mentale welzijn van mensen, maar kan ook adviseren over stressmanagement en over bijvoorbeeld natuurvoeding of detoxen. De Vitaliteitscoach kan daardoor helpen bij diverse vormen van lichamelijke, psychische en psychosomatische klachten en stemt zijn of haar begeleiding volledig af op de vraag en de klacht van de cliënt. Vitaliteitsadviseurs vind je ook wel eens in het bedrijfsleven, waar ze trainingen en persoonlijke begeleiding geven om bijvoorbeeld het ziekteverzuim terug te dringen en de werktevredenheid te vergroten. Het zijn dus allround gezondheidscoaches.

Voorkomen is beter dan genezen

Een gezondheidscoach schakel je zoals gezegd in wanneer je het gevoel hebt dat je de balans kwijt bent en je je niet fit en vitaal voelt. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Door gezond te eten, genoeg te bewegen en te zorgen voor voldoende rust. Gezond eten betekent regelmatig eten en zorgen voor veel afwisseling op je bord (het liefst zo natuurlijk mogelijk). Bewegen hoeft niet per se sporten te zijn; ook wandelen, traplopen, fietsen en dansen tellen mee. Als je hart maar flink aan het werk wordt gezet. Voldoende rust is: zeven tot acht uur slapen per nacht en regelmatig pauzes inlassen tijdens je werk. Ook positief denken over jezelf, je emoties op een goede manier uiten en leuke dingen doen helpen je om je fit te voelen. Lukt het echter toch even niet, schakel dan vooral een gezondheidscoach in. Hij of zij zet je graag weer ‘op het rechte pad’, zodat je het daarna gewoon weer zelf kunt!